Zapečená čočka

Zapečená černá čočka s vejci

Doba přípravy: 5 hodin (namáčení) + 35 minut (příprava a pečení)

Ingredience pro 4 – 5 osob:

  • 200 g černé čočky
  • 80 g červené čočky
  • 2 PL lněného semínka
  • 100 g celozrnného bulguru
  •  2 plechovky krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 KL červené papriky
  • 1 KL římského kmínu
  • Trocha oregana a bazalky
  • 1 KL třtinového cukru
  • 5 vajíček
  • 1 a 1/2 mozzarelly (s logem CEFF – bez zbytečné chemie)
  • Špetka soli (himalájské/mořské), pepře a chilli
  • Jarní cibulka na ozdobu

 

Postup:

Čočky si namočíme spolu se lněným semínkem na cca 5 hodin.

Orestujeme cibulku na lžičce tuku, přidáme papriku a římský kmín a necháme lehce provonět.

Koření zalijeme rajčatovým protlakem, osladíme, okořeníme bazalkou, oregánem, solí, pepřem a chilli. Do této směsi, přidáme bulgur a čočky s lněným semínkem. Nechte cca 5 minut provařit.

Rozehřejte troubu na 180 stupňů (horko-vzduch).

Celou směs nalijeme do zapékací misky. Ve směsi udělejte důlky do kterých vyklepnete vajíčka.

Pečte cca 20 – 30 minut.

Těsně před upečením zastrouhejte mozzarellou.

 

Přínos pro zdraví: 

Černá čočka je bohatá na bílkoviny, to ocení nejen vegetariáni, ale také ti, kteří si chtějí odlehčit jídelníček. Obecně luštěniny mají příznivý vliv na trávicí trakt díky vláknině a obsahu vitamínu B. Její černý pigment je dobrý antioxidant, podobně jako borůvky a ostružiny.


 

Napsat komentář