Cibulový guláš bez zahuštění

Vepřový guláš bez zahuštění

Příprava: cca 2 hodiny

 

Ingredience pro 4 – 5 osob:

  • 0,5 kg vepřového masa (napůl krkovička a ramínko)
  • 1 kg bílé cibule
  • 1PL rajského protlaku (ve skleničce – Lidl)
  • 2 PL koření na guláš (Davídkovo koření „gril a rožeň“)
  • 1 PL paprika sladká
  • ½ PL paprika pálivá
  • Trocha chilli – nemusí být
  • Himalájská sůl
  • Čtyřbarevný pepř
  • Majoránka
  • Řepkový olej
  • Voda nebo vývar
  • Kukuřičný škrob (zdravá výživa) – nemusí být

Postup:

V rozpáleném hrnci s trochou oleje orestujeme maso, aby se nám zatáhlo, a pak jej scedíme, tj. přepálený olej odebereme a dáme do vedlejší misky. Přichycenou šťávu z masa na dnu hrnce necháme.

Do hrnce s přichycenou šťávou přidáme trochu oleje a orestujeme 1/3 cibule dozlatova. K zlatavé cibuli přidáme zbytek (2/3) cibule a necháme zesklovaťet. Zasypeme kořením, přidáme maso, lehce podlijeme vodou nebo vývarem a přidáme rajčatový protlak.

Dusíme do měkka.

Nepoužíváme mouku! Cibule vytvoří výbornou hustou omáčku. Pokud se nám bude zdát omáčka málo spojená, zahustíme na konci 2 KL kukuřičného škrobu.

Podáváme s kváskovým chlebem, který má tmavou a pevnou kůrku (může být i starší).

TIP:

Důležité je maso a koření! Maso byste měli odebírat od kvalitního řezníka či z domácího chovu a koření bez přídavku soli a glutamátů.

 

Napsat komentář