Tvarůžková pomazánka

Tvarůžková pomazánka

Příprava 5 – 10 minut

Ingredience pro cca 2 osoby:

  • 100 g Tvarůžků (olomoucké nebo z Lidla)
  • 90 g české Žervé (Klasa) / palouček, gervais, lučina
  • 2 PL polotučného tvarohu + trošku mléka na rozředění
  • Cibule a česnek (lze nahradit jarní cibulkou, pažitkou)
  • Špetka soli (podle slanosti tvarůžků)
  • Čerstvě mletý pepř
  • Kmín mletý
  • Můžete dochutit: paprika lahůdková i pálivá, pivo (poté se nedává mléko), jiné druhy pepře.

Postup:

  1. Tvarůžky nastrouháme, vmícháme žervé, tvaroh, trochu mléka nebo piva, nasekanou cibulku a česnek. Nebo vše hodíme do mixéru či rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2. Ochutíme lehoučce solí, pepřem, kmínem nebo kořením, které máte rádi k sýrům.
  3. Necháme odležet a konzumujeme s kváskovým žitným chlebem nebo jiným celozrnným pečivem z kvasu.

Zdravotní přínos:

Tvarůžky jsou jedním z mála sýrů, kteří mají málo tuku a poměrně dost bílkovin. V kombinaci s tvarohem a žervé se stávají lahodnou pochoutkou i pro ty, kteří tvarůžky normálně nemusí. Tvaroh obsahuje kvalitní bílkovinu kasein, který má výborný sytící efekt a také „stáhne“ přebytek soli z tvarůžků. Pokud zapijete pomazánku zbytkem piva, určitě tím nic nezkazíte, jen jich nesmí být 10 🙂

Napsat komentář