Špenátová polévka

Špenátová polévka

Doba přípravy: cca 15 – 20 minut

Na jaře je dobré zařadit zelené potraviny v rámci očisty organismu a k doplnění energie po dlouhé zimě. Jarní špenátová polévka vám dodá potřebné živiny a je velmi rychle hotová.

 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 Cibule
  • 2 Česneky
  • 1 PL řepkového oleje nebo ghee (přepuštěné máslo)
  • Cca 250 ml mléka (kravského / rostlinného)
  • Cca 300 g mraženého nebo čerstvého listového špenátu
  • 200 ml rýžové smetany DM (může být i klasická)
  • 3 – 4  PL pohankových vloček
  • Sůl
  • Pepř
  • Cca 1 KL kurkumy
  • cca 1/2 KL garam masaly (indické koření)
  • + na ozdobu a dochucení zakysanou smetanu a olivový olej

Postup:

Na jemno nakrájenou cibulku orestujete na 1 PL oleje nebo ghee dokud nezesklovatí, poté přidejte pokrájený česnek a ještě chvilku restujte.

Když se česnek rozvoní, přidejte mléko, špenát, koření (sůl, pepř, kurkumu, garam masalu) a vločky. Pokud je špenát mražený, vařte v mléce dokud špenát nepovolí. V opačném případě nechte jen čerství špenát v mléce zvadnout. A vše lehce rozmixujte tyčovým mixérem.

Do rozmixované polévky v míchejte rýžovou smetanu a jen minutku nechte projít varem. Případně můžete polévku ještě naředit vodou a dochutit kořením, které bylo již použito.

 

Přínos pro zdraví: 

Špenát obsahuje vitamín C a A, které se řadí mezi antioxidanty (detoxikační účinky) a také v něm můžeme najít výbornou dvojku – kyselinu listovou a železo, kteří společně působí na rozvoj červených krvinek. Co se týče koření, tak kurkuma má velice dobré protizánětlivé účinky. 🙂


 

 

Napsat komentář