Vánoční perníčky

Perníčky

Ingredience:

  • 150g žitné mouky hladké celozrnné
  • 200g pšeničné celozrnné mouky hladké/špaldové
  • 70g třtinového cukru (rozemlít nebo už koupit jemný třtinový cukr)
  • 70g tuku (hera + kokosový olej)
  • 3 PL medu
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů + perníkové koření
  • Karob (kakao)
  • Skořice + perníkové koření
  • Citronová esence Just (citronová kůra)

Postup:

Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme prosátou mouku s kypříkem a kořením. Do těsta zaděláme med, případně ještě dochutíme kořením.

Necháme přes noc odležet. Těsto vyndáme z lednice a necháme trošku zteplat.

Na pomoučeném válu rozválíme placku cca 0,3 – 0,5 cm vysokou nebo podle chuti (užší x širší perníčky). A vykrajujeme srdíčka, hvězdičky atd.

Pečeme na 170°C, cca 10 minut. Po vyjmutí z trouby pomažeme vajíčkem – docílíme lesku.

Perníčky ozdobíme čokoládovou polevou (min. 50% kakaa). Nebo lehce cukrovou polevou (ubrat cukr v receptu).

 

Napsat komentář