Bramborák s čočkou

Netradiční bramborák

Příprava 20 minut + 12 hodin namáčení čočky

Ingredience pro 3 – 4 osoby:

  • 4 střední nastrouhané brambory
  • 100g červené syrové čočky
  • Špaldová celozrnná mouka na zahuštění
  • 2 vajíčka
  • Koření na bramborák (sůl, majoránka, pepř, kmín, petžel)
  • 4 stroužky česneku (množství je na vás)
  • 1 střední cibule
  • Sádlo a olej
  • Kysané zelí

Postup:

Čočku namočíme na cca 12 hodin (stačí namočit ráno, když budete bramborák dělat večer).

Nastrouhané brambory smícháme se slitou namočenou čočkou, přidáte vajíčka, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku a okořeníme. Postupně zahušťujeme špaldovou moukou až dosáhnete hutnější konzistence.

Bramboráčky smažíme na sádle smíchaným s řepkovým olejem (Fritol od firmy Fabio). Po vyndání strčíme do papírových utěrek a hodně vysajeme přebytečný tuk.

Podáváme s kysaným zelím.

Pozn.: Pokud by vám vadilo smažené, můžete si bramboráčky jen lehce předsmažit a poté strčit do trouby na dopečení. Papír na pečení vsákne tuk z krátkého předsmažení. Nebo můžete zkusit bramborák jen upéct v troubě, ale ne každému tato varianta chutná. 🙂

Přínos pro zdraví:

V kysaném zelí, které není tepelně upravené, je hodně vitamínu C, které podporuje nejenom obranyschopnost, ale pomáhá vytvářet kolagen  v kloubech.

 

Napsat komentář