Mrkvový dort

Mrkvový dort

Doba přípravy 20 minut + cca 35 minut pečení

Ingredience:

Těsto:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky (půl špaldové a půl pšeničné celozrnné nebo i celé ze špaldové)
  • 3 velké najemno nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (můžete nahradit rozmixovanými datlemi předem namočené ve vodě)
  • ½ nastrouhaného většího jablka
  • ½ nastrouhané větší hrušky
  • 3 vejce v pokojové teplotě
  • 2 PL řepkového oleje (Manka máslová)
  • 1 KL vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1 vanilkového lusku
  • 1 KL jedlé sody
  • 1 KL mleté skořice

Poleva:

  • 1 PL medu (množství dle chuti)
  • 2 KL javorového sirupu (nemusí být)
  • Citronová kůra / citronová esence / citronové aroma (nemusí být)
  • 200 g – celé balení Cream chees balance z Lidlu (můžete nahradit Philadelphií)
  • 50 g – ½ balení Paloučku z Lidlu (můžete nahradit Lučinou)
  • 30 – 40 g povoleného másla (nemusí být, ale dodá polevě lahodnost)
  • Hrstku loupaných konopných semínek na ozdobu

Postup:

V míse smícháme sypké ingredience.

Přidáme nastrouhané jablko, hrušku, nasekané ořechy, mrkev, olej a vajíčka. Vše promícháme.

Nalijeme do dortové nebo bábovkové formy. Pokud použijeme bábovkovou formu, poleva se na bábovce neudrží.

Pečeme při 1700 – 1800C, 35 – 40 minut.

Když se dort peče, připravíme si polevu. Utřeme máslo s medem a sirupem, přimícháme cream chees, palouček a vyšleháme. Na ovonění můžeme přidat citronovou esenci (např. od Justu). Poleva je tekutější, ale v lednici zatuhne.

Až dort vychladne, potřeme ho polevou a posypeme konopnými semínky. Necháme dort uležet v lednici, alespoň cca 2 hodiny. Dort nasákne polevu a je pak vláčnější, ale nedočkavci můžou zakrojit hned =).

Pokud pečeme v bábovkové formě, můžeme místo polevy podávat s čerstvým ovocem, vyšlehaným jogurtem se zakysanou smetanou, řeckým jogurtem nebo na co máte chuť.

Přínos pro zdraví:

Mrkev má až 3x více antioxidantů po tepelné úpravě než v syrovém stavu, tudíž má příznivější účinky na naše zdraví. Perfektním zdrojem vlákniny pro správnou funkci trávicí soustavy je kombinace celozrnné mouky a jablka s hruškou. Dalším přínosem pro zdraví je minimum cukru, který se primárně ukládá do tukových zásob a med s javorovým sirupem v polevě neztrácí své cenné látky díky přípravě polevy za studena. Přidáním vlašských ořechů a konopných semínek získáte kvalitní tuky, které udržují zdraví vašeho srdce a cév. Konopná semínka vynikají obsahem (20%) bílkovin, které posilují imunitní systém.

Napsat komentář