Losos s domácími hranolky

Losos s hranolky

Doba přípravy: marinování lososa 30 minut + příprava 15 minut + pečení 25 minut

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 x 100 – 150 g filety z lososa
  • 1 pomeranč
  • ½ citronu
  • Řepkový olej (snese vyšší teplotu)
  • Sůl
  • Citronový pepř
  • 4 -5 větších brambor
  • Koření na brambory (Nahrin od Justu / bylinky – tymián, rozmarýn)

Postup:

Omyjte filety a osušte kuchyňskou utěrkou. Osolte, opepřete citronovým pepřem a naložte do marinády z pomerančové šťávy, citronové šťávy a řepkového oleje. Nechte alespoň 30 minut marinovat (může být i 1 – 3 hodiny).

Mezitím připravte brambory na hranolky. Oškrabejte, omyjte a nakrájejte brambory na hranoly. V míse je smíchejte s 2 lžícemi oleje (nejlépe řepkový / fritovací) a kořením podle chuti. Rozložte hranolky na pečící papír a vložte do vyhřáté trouby na 180°C.

Když se hranolky pečou, zprudka krátce osmahneme lososa z každé strany (zatáhne se kůže a udělá se kůrka) bez přidání tuku – kůže pustí. Vložíme lososa i se zbylou marinádou do zapékací misky nebo pekáčku a přidáme do trouby k hranolkům.

Pečeme dozlatova. Ke konci můžeme přidat gril.

Na talíři losos zakápneme extra panenským olivovým olejem (dodá kvalitní tuky a výraznější chuť) a šťávou z druhé půlky citronu nebo šťávou z pekáčku.


 

Napsat komentář