Linecký koláč

Linecký koláč

Doba přípravy: 15 minut + cca 20 minut pečení

Ingredience na těsto:

  • 100 g másla + 50 g sádla
  • 0,45 hrnku hladké mouky (celozrnná špaldová,..)
  • 0,45 hrnku polohrubé (klasická nebo celozrnná – dle možností)
  • 125 g jogurtu (řecký nebo selský)
  • prášek do pečiva bez fosfátu (Dr. Oetker s vinným kamenem/zdravá výživa)
  • 2 PL třtinového cukru
  • 1 vajíčko

Ingredience na náplň:

  • domácí marmeláda (jahoda, rybíz, mix bobulovin,…)
  • tvaroh v kostce + 1 vajíčko + mléko na zředění (kravské/rostlinné) + vanilkový puding (zdravá výživa) + 2 PL třtinového cukru s vanilkou

Postup:

Nechte povolit máslo a sádlo, mezi tím si můžete připravit náplně a ostatní ingredience.

Všechny sypké ingredience smíchejte. Povolené máslo se sádlem, jogurtem a vajíčkem vmíchejte do sypké směsi.

Vypracujte hladké těsto, které si rozdělte na 3/4 a 1/4. Větší část rozválejte na pekáč, který potřete náplní. Zbylou část rozválejte a rozkrájejte na tenké nudličky, kterými vytvoříte na koláči mřížky.

Koláč pečte cca 20 -30 minut na 180 °C (horkovzduch), až koláč lehce zezlátne, je hotovo. 🙂

Přínos pro zdraví:

Celozrnné mouky obsahují otruby a klíčky z celého zrna, tudíž v nich najdete vlákninu pro lepší peristaltiku střev a enzymy pro lepší trávení. Oproti klasickému lineckému koláči je méně sladký, díky jogurtu v těstě lahodný a vláčný.


 

 

Napsat komentář