Klíčení luštěnin

Klíčení luštěnin

Nikdy jsem naklíčené luštěniny a různá semínka nepovažovala za chutné jídlo, už jen kvůli zvláštnímu vzhledu. A také, že jejich příprava je velmi obtížná, a však nenechte se mýlit….

Naklíčené luštěniny jsou nejen  zdraví prospěšné (bohaté na vitamíny A, B, E, bílkoviny a minerály Ca, P, Fe, K, Mg), ale také velmi chutné. Například oblíbené mungo, které mají rádi i děti chutná jako mladý hrášek. Pokud však nechcete zůstat jen u munga, níže najdete další druhy luštěnin a semínek, které se dají klíčit i s návodem.

Nováčci v klíčení najdou v článku druhy klíčidel i jednoduchý návod jak dlouho namáčet, klíčit a jak klíčky skladovat.

Tak HURÁ do toho! 😉

Návod na klíčení:

  1. Necháme semínka (oříšky, luštěniny) namočené ve vodě po dobu dle tabulky. Tím se semínka probudí a začnou uvnitř klíčit (bobtnat).
  2. Po uplynutí doby namáčení, semínka propereme ve vodě a dáme do sklenice/nakličovací misky/petky.
  3. Některé semínka potřebují tmu, některá světlo (většina potřebuje tmu a poslední den světlo, kromě řeřichy, slunečnice, vojtěšky,…).
  4. 2 – 3 krát denně semínka proplachujeme vodou, aby byla stále vlhká, ale NE namočená.
  5. Po cca 3 dnech (viz tabulka) můžeme sklízet celé klíčky, některé jen výhonky.
  6. Přeprané klíčky uskladňujeme ve skleněné či plastové uzavíratelné nádoby v ledničce (max. 10 dní).

Druhy klíčidel:

Domácí výrobaKlíčení luštěnin

  • Petka s uřízlým hrdlem a dírami na dně – zavěsíme např. do sprchy na provázek, aby voda mohla odtékat.
  • Sklenice s proděravěným víčkem nebo plátýnkem s gumičkou místo víčka. Nejlépe, když je při klíčení otočená dne vzhůru, aby přebytečná voda mohla odtékat.
  • Miska se zeminou – např. na hořčici a řeřichu
  • Miska s gázou – např. na řeřichu

 

Kupovaná klíčidlaNakličovací miska

  • Klíčící misky – více patrové (Pro Vita – biomiska)
  • Klíčící misky – jednopatrové (Tescoma)
  • Klíčící misky – keramické
  • Klíčící sklenice – se stojánkem na odkapávání
  • Sítka s miskou (speciálně na drobná semínka)
  • Automatické klíčidlo (Easy Green)

 

 

Klíčit můžete mnoho druhů luštěnin, semen a obilovin.

  • Cizrna – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za cca 2 – 3 dny, obsahuje vápník, hořčík, draslík a vitamíny A a C. Lze jí přidat do salátu, rozmixovat do pomazánky nebo jíst jen tak samotnou.
  • Čočka – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za cca 3 – 5 dní, obsahuje vápník, železo a vitamín C. Lze jí přidat do salátů, do již hotových polévek či zeleninových směsí.
  • Fazole Adzuki – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za 3 – 5 dní, bohaté na bílkoviny a přidává se do vařených pokrmů.
  • Fazole mungo – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za 3 – 4 dnů, bohaté na bílkoviny a přidává se do vařených pokrmů. Chutná výborně i samotné.
  • Hořčice – namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za 4 – 5 dní a sklízí se jen výhonky. Má pálivou chuť, proto je vhodná na ozdobu, do pomazánek nebo na dochucení např. salátů.
  • Jetel – namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za 4 – 5 dní, obsahuje vitamín A a C. Po naklíčení můžete klíčky namlít a přidat do směsi na pečení domácího chleba.
  • Kukuřice – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za 2 – 3 dny, obsahuje vitamín A, B a E. Po naklíčení můžete klíčky namlít a přidat do směsi při pečení domácího chleba.
  • Pískavice řecké semeno – namáčí se 8 hodin, vyklíčí za 3 – 5 dní, bohatá na železo a fosfor. Přidává se na dochucení do salátů, polévek a do již uvařených pokrmů.
  • Proso – namáčí se 8 hodin, vyklíčí za 2 – 3 dny a využívají se k tomu neloupaná semínka. Je bohaté na vitamíny B a E. Klíčky můžete přidat do vařených pokrmů, polévek či salátů a nadrcené zase přidat do směsi na pečení domácího chleba.
  • Pšenice – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za 2 – 3 dny. Z minerálů stojí za zmínku fosfor, a z vitamínů B a E. Pomleté klíčky  nadrcené můžete přidat do směsi na pečení domácího chleba, udělat mléko nebo přidat do kaší.
  • Ředkvička namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za 4 – 5 dní a sklízejí se výhonky. Pálivá chuť ochutí jakékoliv pokrmy, od namazaného chleba po salát. Obsahuje chlorofyl a vitamíny A a C.
  • Řeřicha – namáčí se 4 – 6 hodin nebo zasadíte rovnou do zeminy, vyklíčí za 4 – 5 dní a sklízejí se výhonky. Má podobné využití a přínos pro zdraví jako ředkvička.
  • Sezam – namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za cca 2 dny. Hořké klíčky sezamu vynikají obsahem hořčíku, draslíku, železa a fosforu. Využít se dá do jogurtů, kaší, ale i jako ozdoba na sýry.
  • Slunečnice – namáčí se 8 hodin a používají loupaná semínka, vyklíčí za cca 3 dny. Mají zvláštně štiplavou chuť a jsou bohatá na minerály. Pozn.: Obal, který zbude z naklíčených semínek vytváří sliz. Doporučuji tedy po naklíčení klíčky namočit a sebrat z hladiny vyplavené slupky. 
  • Vojtěška – namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za 4 – 6 dní. Je bohatá na řadu vitamínů a minerálů, též i na chlorofyl. Klíčky se dají přidat do smoothie, salátů a polévek.
  • Zelí – namáčí se 4 – 6 hodin, vyklíčí za 4 – 5 dní. Obsahuje vitamín A a C. Hodí se do polévek a salátů.
  • Žito – namáčí se 12 hodin, vyklíčí za 2 – 3 dny a je výborný ve směsi pšenice a čočky. Namleté klíčky se přidávají do směsi na pečení domácího chleba nebo lze přidat do hotových pokrmů.

 


 

Napsat komentář