Jáhlová pomazánka s vajíčkem

Příprava 10 min + vaření jáhel cca 30 min

Ingredience:

  • 80 g syrových jáhel
  • 320 ml vody
  • ½ kostky zeleninového bujonu (ze zdravé výživy nebo s označením Vím, co jím)
  • 2 celá vajíčka
  • 2 KL plnotučné hořčice (1 KL plnotučné lze nahradit ½ kl dijónské)
  • 3 – 4 bílé části jarní cibulky
  • 1 – 2 zelené části jarní cibulky
  • Cca 1 PL rostlinného oleje (nejlépe extra panenského – slunečnicová, olivový,…)
  • Špetka himalájské nebo mořské soli
  • Špetka čerstvého pepře

Postup:

  1. Jáhly spaříme třikrát vroucí vodou na sítku. Spařené jáhly zalijeme 320 ml vroucí vodou a vložíme bujon. Jáhly vaříme zprudka 10 minut, dalších 10 minut stáhneme plamen a necháme jen lehce probublávat a dalších 10 minut necháme odležet.
  2. Mezitím si uvaříme vajíčka natvrdo.
  3. Vychladlé jáhly a pokrájená vajíčka smícháme s hořčicí, pokrájenou jarní cibulkou, pokapeme olejem a okořeníme. Vše pořádně promícháme a dáme vychladit.
  4. Pomazánku můžeme např. podávat s žitným kváskovým chlebem nebo celozrnnou houskou.

Přínos pro zdraví:

Jáhly mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, tudíž mají výborný sytící efekt, ale jsou lehce stravitelné a přirozeně bezlepkové.  Z minerálních látek je nejcennější křemík, který díky svým antioxidačním schopnostem zachovává správný růst zubů, nehtů a vlasů. Další důležitou látkou je železo, které pomáhá při chudokrevnosti.

Napsat komentář