Indická polévka z červené čočky

Doba přípravy cca 30 minut

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 1 cibule + olej na osmahnutí
  • 2 – 3 mrkve
  • Kousek petržele a celeru (kořeny)
  • 4 brambory
  • Zázvor (cca 5 cm kořenu)
  • Koriandr, kari, lžíce citronové šťávy, pepř, sůl
  • 200 ml smetany na vaření (smetana se dá udělat z mléka a másla) nebo sojové smetany.

Postup:

  1. Čočku propláchneme, na oleji orestujeme cibulku, zeleninu, čočku a nakonec přidáme nastrouhaný zázvor a koření.
  2. Zalijeme 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru (dají se koupit kostky ve zdravé výživě) a vaříme do změknutí. Rozmixujeme a doléváme vodu cca 0,75 – 1 litr.
  3. Zjemníme smetanou nebo mléko + máslo, které se předtím společně předehřejeme a smícháme.

Přínos ro zdraví:

Lahodná, lehce pikantní polévka, která vám dodá potřebnou dávku luštěnin. Pokud nejste milovníci luštěnin, touto formou nenásilně do sebe „dostane“ přínosné látky z luštěnin do těla. Luštěniny obsahují rostlinnou bílkovinu a hodně vlákniny, tudíž udržují trávicí trakt v chodu.

Napsat komentář