Podzimní dýňový dort

Dýňový dort s hořkou čokoládou

Doba přípravy: cca 30 minut + pečení cca 40 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky jemně nastrouhané dýně Hokaido
  • 2,5 hrnku celozrnné mouky (bio pšeničná/špaldová)
  • 0,5 hrnku rostlinného oleje (Manka máslová)
  • 0,5 hrnku třtinového cukru (tip Muscovado)
  • 3 vajíčka
  • 1 kypřící prášek bez fosfátu (zdravá výživa/Dr. Oetker s vinným kamenem)
  • 1 bio vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 1 KL skořice
  • 1 PL medu
  • 6 kostiček 52% čokolády na vaření (Lidl)
  • trošku mléka na zředění těsta i čokolády (může být i rostlinné)

 Postup:

Nejtěžší část 🙂 …oloupat a nastrouhat dýni. Tip (od mé kamarádky Ivanky): Dýni uřízněte stopku a dejte na cca 15 minut do 200 stupňů rozehřáté trouby. Tím kůra dýně změkne a půjde vám lépe oloupat. Část dýně nastrouhejte na jemném struhadle (ti šťastnější využijí robota).

Vajíčka ušlehejte s cukrem a olejem. Tuto směs přidejte do mouky smíchané s kypřícím práškem a skořicí. Do těsta můžete přidat trošku medu, když bude těsto málo řídké, stačí přidat mléko.

Těsto vlijte do pečící formy o průměru 26 cm a pečte při 180-ti stupních (horkovzduch), cca 40 minut. Upečený dort můžete zkontrolovat špejlí, když bude vlhké, ještě potřebuje dort pár minut na víc.

Po zchladnutí těsta pomažte roztátou čokoládou. Čokoládu můžete nechat roztát jen v plechovém hrnečku s troškou mléka.

Až čokoláda zatuhne, můžete podávat. Přeji dobrou chuť 😉

Přínos pro zdraví:

Celozrnné mouky obsahují otruby a klíčky z celého zrna, tudíž v nich najdete vlákninu pro lepší peristaltiku střev a enzymy pro lepší trávení. Dýně obsahuje velké množství beta – karotenu a vitamínů skupiny B. Dále je bohatá na draslík, kterého je v jednom šálku o 33 % více, než ve středně velkém banánu. Nezapomínejme na skořici, která v podzimních měsících pěkně zahřeje.


 

Napsat komentář