Dort z červené řepy

Dort z červené řepy

Doba přípravy 25 minut + cca 40 minut pečení

Tento dort vám bude rozhodně chutnat, i když nemáte rádi řepu!

Ingredience:

Těsto

  • 2 červené pečené řepy – cca 300g (Lze koupit vakuované v Lidlu)
  • 3 vejce
  • 50g Manky máslové (řepkový olej s máslem)
  • 90 g třtinového cukru
  • 1 Vanilkový cukr (lze koupit ve zdravé výživě kvalitnější)
  • 200 g mouky
    • 120 g hladké špaldové (zn. Natural)
    • 80 g hrubé mouky pšeničné
  • ½ prášku do pečiva (bezfosfátový, např. Dr. Oetker – s vinným kamenem)
  • 2 PL karobu (zn. Sunfood – 200g cca 20 kč)
  • 2 PL holandského kakaa (Orion Kakao holandské)
  • Špetka soli
  • + můžeme přidat konopná, lněná nebo slunečnicová semínka.

Poleva

  • 70 g 52% čokolády na pečení
  • 250 g polotučného tvarohu (vanička)
  • 100 g Lučiny (palouček) nebo riccoty
  • Vanilková esence nebo semínka z vanilkového lusku
  • + můžeme dosladit sirupy (agáve, kukuřičný atd.)

Postup:

Najemno nastrouháme pečenou řepu.

Utřeme cukr s vajíčky a tukem (50g manky máslové).

Nakypříme vidličkou mouku s práškem do pečiva. Přimícháme karob, kakao, sůl a případně semínka.

Vše smícháme dohromady a pečeme v dortové formě na 1800C cca 40 minut.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zašleháme do našlehaného tvarohu s lučinou. Přimícháme vanilku a sirup.

Polevu natřeme na vychladlý dort a dáme do lednice.

Až krém zatuhne, můžeme podávat.

Napsat komentář