Domácí celozrnné krekry

Domácí celozrnné krekry

Příprava 10 minut + pečení 10 minut

Ingredience:

  • 30g kokosového oleje nebo jiného oleje, který vydrží vysoké teploty
  • 80 ml mléka (možnost použít i sojové)
  • 1 lžička cukru (5g) – používám třtinový
  • Špetka soli, nejlépe mořské či himalájské
  • 160g celozrnné mouky (použila jsem ½ žitné, ½ pšeničné celozrnné)
  • 1 lžíci tymiánu, kmínu, máku či jiné oblíbené bylinky (př. rozmarýn, oregano)
  • Na posypání můžeme použít sezam, lněná semínka nebo na co máte chuť

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady a vyválíme 0.5 cm placku, kterou radýlkem rozkrájíme na čtverečky / tyčinky nebo na tvary, které chcete.

Pečeme při 1900C, cca 10 min nebo dokud nejsou krekry zlatavé.

Přínos pro zdraví

Alternativa za tučné a slané brambůrky a jiné přesolené pochutiny k TV, takže už toto je veliký přínos pro zdraví. V krekrech je tuk, který se nepřepaluje, tudíž nevznikají karcinogenní látky. Celozrnná mouka obsahuje vlákninu, která redukuje vstřebávání tuků a cukrů. Žito – žitná mouka je bohatá na minerální látky: draslík, vápník a fosfor – přínos pro zdravý vývoj kostí, železo – pro krvetvorbu, síru, fluor, hořčík na posílení imunity.

Napsat komentář